Nauloja koko rahalla

Sisätöitä

Kun talo oli pystyssä, paikalla kävi tuttu lomaileva saksalaispariskunta, arkkitehteja ammatiltaan. Oli jotenkin huvittavaa, kun rouva uteli "Wo ist die Bauleute?" (missä ovat työntekijät). Koko porukkahan oli siinä paikalla. 

Ulkoseinäelementtejä, uunia ja sähkötöitä lukuun ottamatta talo on kokonaan itse tehty; talkoolaisista oli toki apua joissakin työvaiheissa. Ongelmia oli ainoastaan sähkötöissä, joissa varsinkaan urakan edistyminen ei vastannut odotuksia.

Soran kärrääminen ja tiivistäminen jatkui iltaisin ja viikonloppuisin kevään ja kesän ajan. Ennen lattian valua soran pinta tasoitettiin.

Soran päälle asetettiin styroksilevyt, betoniverkko ja vesijohtojen suojaputket. Suojaputket voi sijoittaa myös styroksien alle.

Työkaverit auttoivat betonilattian valussa.

Tässä kolme tyylinäytettä.

Rakennuttaja-muurari teki savuhormin,

mutta kakluuni tuli Uunisepiltä.

Uuni saatiin käyttöön loppuvuodesta. Ensimmäiset varovaiset tulet lämmittivät vähemmän kuin toppatakki.

Valetussa lattiassa oli vielä tasoittamista. Lattia-ammattilaiset olisivat  tehneet kerralla valmista.

Sisäseinien tekeminen lastulevystäkin on aika työlästä, mutta helpompaa ja huolettomampaa kuin kipsilevyn käyttö. Kipsilevyjä on vain laatoitetuissa seinissä.

Yhtenä iltapuhteena ei tullut paljon valmista. Kompressori ja paineilmanaulain olisivat nopeuttaneet tätä vaihetta melkoisesti. Jos omalle työlle ei laske hintaa, rautakaupan tarjousvasara on kuitenkin selvästi kompressoria ja naulainta edullisempi.

Pesuhuoneen kaakeliseinästä tuli hieno.

Alakerran olohuone valmiina. Vasemmalla on n. 2 metriä korkea tasojen välinen seinä sekä kantavat pylväät. Keskellä on portaat 1,2 m korkeammalle ylätasolle ja niiden oikealta puolelta käynti alakerran pienempään huoneeseen, joka meillä on kirjastona.

Etu- ja takaosan välinen reilu tasoero sekä yli 4 metrin huonekorkeus tuovat asuntoon sellaista luonnetta, joka esimerkiksi kerrostalossa on harvoin mahdollinen.